בדיקת ברה: מדריך מקיף

מכשיר שמיעה

תגובה מעוררת גזע המוח השמיעתי (BERA) היא טכניקת הערכה נוירופיזיולוגית המשמשת להערכת השלמות התפקודית של מסלולי עצב השמיעה וגזע המוח. בדיקה לא פולשנית זו חיונית לאבחון ליקויי שמיעה, במיוחד ביילודים, ולהערכת מערכת השמיעה אצל אנשים שאינם יכולים להשתתף באופן פעיל בבדיקות שמיעה קונבנציונליות.

המדע שמאחורי ברה

בדיקת ברה כולל שימוש בגירויים של קליק או התפרצויות צלילים המועברים דרך אוזניות. אלקטרודות המונחות על הקרקפת ותנוכי האוזניים מתעדות את הפעילות החשמלית שנוצרת על ידי עצב השמיעה וגזע המוח. לאחר מכן מנתחים את צורות הגל המתקבלות, המכונות צורות גל BERA, כדי לקבוע נוכחות או היעדרות של ליקויי שמיעה.

רכיבים של צורות גל BERA

צורות גל BERA מורכבות משבע פסגות, המסומנות I-VII, כל אחת מייצגת מבנים אנטומיים ספציפיים בתוך מסלול השמיעה. גל I מקורו בעצב השבלול, בעוד שגל V נוצר בלמניסקוס הצידי. השהיה ומשרעת של גלים אלה מספקים תובנות חשובות לגבי המצב התפקודי של מערכת השמיעה.

יישומים קליניים של BERA

בדיקת שמיעה של יילוד

BERA היא אבן יסוד בתוכניות סינון שמיעה אוניברסליות של יילודים. זיהוי מוקדם של אובדן שמיעה חיוני להתערבות בזמן, שיכולה להשפיע באופן משמעותי על התפתחות השפה ועל מיומנויות קוגניטיביות.

אבחון של נוירופתיה שמיעתית

נוירופתיה שמיעתית היא מצב שבו האוזן הפנימית מזהה בהצלחה קול, אך שיבוש בנתיבי העצבים לא מצליח להעביר את האותות הללו למוח. BERA מסייע באבחון מצב זה.

הערכה של גידולים שמיעתיים

ברה משמש גם לניטור אנשים עם נוירומות אקוסטיות, גידולים שפירים שיכולים להשפיע על שמיעה ושיווי משקל. שינויים בצורות הגל של BERA יכולים להצביע על צמיחת גידול, המנחים החלטות טיפוליות.

נוהל ביצוע מבחן ברה

הכנה

מומלץ למטופלים להגיע נחים היטב, מכיוון שפעילות השרירים עלולה להפריע לתוצאות הבדיקה. העור מנוקה כדי להבטיח מגע מיטבי אלקטרודה.

ניהול מבחנים

המטופל שוכב בשכיבה, ואוזניות מונחות באוזניים. אלקטרודות מחוברות לקרקפת ולתנוכי האוזניים. לאחר מכן מועברים גירויי קליקים, והפעילות החשמלית המתקבלת מתועדת.

ניתוח נתונים

צורות הגל המוקלטות של BERA מנותחות עבור חביון, משרעת ומרווחי שיא. חריגות בפרמטרים אלו יכולות להעיד על הפרעות שמיעה שונות.

מגבלות ושיקולים

בעוד BERA הוא כלי אבחון רב עוצמה, הוא אינו חסר מגבלות. הבדיקה רגישה לתנועת המטופל ולהפרעות חשמליות. יתרה מכך, הוא אינו מספק מידע על רגישות שמיעה מעל 4 קילו-הרץ.

כיוונים עתידיים במחקר ברה

התקדמות הטכנולוגיה סוללת את הדרך למבחני ברה מדויקים ומהירים יותר. מחקר נמשך לחקור את הפוטנציאל של ABER באבחון מצבים נוירולוגיים אחרים ויישומה בהערכת מועמדות לשתל שבלול.

סיכום

התגובה מעוררת גזע המוח השמיעתי היא כלי הכרחי באודיולוגיה, המציע צוהר לשלמות התפקודית של מערכת השמיעה. היישומים שלה נעים מבדיקת שמיעה של יילוד ועד להערכת גידולים שמיעתיים, מה שהופך אותו לטכניקת אבחון רב-תכליתית ורב-תכליתית.

By admin
דילוג לתוכן